CVS en Fibromyalgie, Burnout en Depressie

Line separator

                                                                                                                    

Getuigenis

Ik ben Sandra, 49 jaar, gehuwd en mama  van twee tienerdochters. 

Zolang ik me kan herinneren is er pijn in mijn leven geweest. De laatste tien jaar kwam er ook de overheersende vermoeidheid bij en meer en meer takelde mijn recuperatievermogen, zelfs na een korte, actieve periode, af.

Na veel onderzoek werd eind 2015 CVS en fibromyalgie bij me vastgesteld. Ik had het gevoel dat die dag mijn doodsvonnis werd getekend. Mijn droomjob en mijn passie, juf in de lagere school, heb ik moeten stopzetten en ik werd op pensioen gezet wegens langdurige ziekte. Maar ook alle andere dingen die ik graag deed, het leven van een gewone, gezonde veertiger kon ik niet meer aan.

Sinds het verdict, ben ik een heel lange, vermoeiende, deprimerende zoektocht begonnen naar alle uithoeken van het land. Ik ging vechten, CVS en fibro pasten echt niet bij mij, dacht ik. Uiteindelijk heb ik, zoals vele lotgenoten, me moeten verzoenen met mijn diagnose. Op een bepaald moment moest ik ook mijn gezin en mezelf beschermen tegen het leven tussen hoop op genezing en de daaropvolgende teleurstelling na alweer een nieuwe therapie of onderzoek. Ook financieel was het onmogelijk zo verder te gaan.

Er is toen al een eerste rust over mij gekomen: het zoeken mag stoppen, het is tijd om te aanvaarden.

Niet gemakkelijk met dagelijkse pijn en elke dag vechten tegen het moe zijn. Ik had het moeilijk om nog de zin van het leven te zien…. Toen kruiste Hedwig, mijn engel zeg ik hier thuis, mijn pad.

Zoveel mensen, dokters, therapeuten,... heb ik opgezocht, maar bij Hedwig was het de eerste keer dat iemand letterlijk zei: “ Ik zie dat het je alleen niet lukt. Je kan het wel, daar ben ik zeker van. Je hebt alleen even iemand nodig die je hand neemt en je door deze periode helpt.“ Ik ben nog steeds zo blij dat ik die helpende hand aanvaard heb.

Stap voor stap leer ik nu bij Hedwig mezelf te aanvaarden zoals ik nu, op dit moment, ben. Door gerichte vragen, heel veel luisteren, teruggaan naar  moeilijke momenten in mijn leven en deze een plaats geven, kom ik stilaan weer tot leven. Ik leer, op mijn manier, het beste van elke dag te maken en uit elke dag iets goed te halen en te benoemen. Ik mag een slecht moment hebben, maar Hedwig laat me inzien dat mijn lichaam op dat moment rust vraagt en ik dat zonder schuldgevoelens mag toelaten.

Er wordt gewerkt met mijn verleden, mijn heden, maar we kijken ook samen naar de toekomst.

Hieraan werken met iemand die me begrijpt, tot rust brengt en mee wilt zoeken naar een realistisch toekomstbeeld, geeft me moed en energie.

Voor de tweede keer komt er nu een rust over mij. Ik word geloofd, geholpen, bij de hand genomen en stilaan weer wat losser gelaten om zelf een stap in mijn nieuw leven te zetten.

Mijn man en kinderen maak ik gelukkig door te tonen dat ik zin heb in het leven. Hedwig is als een buddy, die mij een plaats laat zoeken in het leven zoals het nu is, een leven met CVS en fibro, want die horen erbij. Vechten hoef ik niet meer te doen, gewoon “leven” is meer dan voldoende. 

En daar draait het tenslotte toch allemaal om?!

 

Sandra, juni  2020

Klachten die het functioneren in het dagelijkse leven hinderen

CVS is een complex geheel van symptomen waar vermoeidheid een belangrijk onderdeel van uitmaakt. Mensen met CVS recupereren slechts langzaam en ontwaken daardoor vaak moe.  Ook krachteloosheid, hoofdpijn, druk in het hoofd, concentratieproblemen, minder weerstand tegen stress, geheugenstoornissen, het moeite hebben met praten lezen en schrijven, verstoord dagritme, enz… zijn slechts enkele factoren die hun functioneren beïnvloeden.

 

Fibromyalgie-patiënten hebben last van allerlei pijnen, chronische vermoeidheid, stijfheid, slaapproblemen, en krachtverlies. Verder komen hun symptomen sterk overeen met die van CVS. Elke patiënt heeft een unieke variatie aan klachten en ook de intensiteit van de klachten kan sterk verschillen.

Burnout wordt gekenmerkt door symptomen als slaapproblemen en moe ontwaken, gebrek aan energie, duizeligheid, hartkloppingen en andere fysieke ongemakken. De motivatie om te werken ontbreekt nagenoeg. Er is veel frustratie, lusteloosheid, concentratieproblemen, afbrokkelend zelfvertrouwen, angst, het zich afzonderen enz…

Depressie gaat ook gepaard met allerlei symptomen van zowel psychische als fysieke aard. Vaak hebben mensen met een depressie het gevoel dat ze aan het einde van hun latijn zijn en diep in de put zitten. Hun zelfwaardering is weg, ze hebben een laag zelfbeeld, kunnen zich moeilijk concentreren, en lijden onder allerlei angsten en onzekerheid. 

 

 

Terug actief worden en zin krijgen in het leven

Als ervaringsdeskundige begeleid ik mensen met klachten die hun functioneren in het dagelijkse leven in meerdere of mindere mate beïnvloeden. Ik ben zelf gediagnosticeerd met CVS en heb een hele zoektocht afgelegd om mijn leven opnieuw te injecteren met leefbaarheid, zin en geluk. Het geeft mij zeer veel voldoening om mijn insteek te delen met lotgenoten en te zien hoe zij ook baat hebben bij de begeleiding, meer actief worden en opnieuw graag aan de dag beginnen dank zij de 'Zin' die ze herontdekken. Het is fijn om te zien hoe ook mensen uit de directe omgeving van de betrokkene daar gelukkiger van worden. Partners krijgen hun partner terug, kinderen hun ouder, ouders hun kinderen, vrienden hun vrienden… Daar word ik blij van, dat geeft mij “Zin”.

Een aangepaste begeleiding

Omdat verplaatsingen een hoge drempel kunnen zijn, doe ik de begeleiding eventueel online voor wie dit behulpzaam is.

Mijn ondervinding heeft me geleerd dat in het begin een intensieve begeleiding een goed resultaat oplevert.  Ik volg echter het ritme van de betrokkene. Elke sessie duurt een uur à anderhalf uur. 

Welke methodes worden er gebruikt?

Mijn werkwijzen zijn gebaseerd op en geïnspireerd door de NLP. Ook de Creatieve Therapie krijgt een plaats in de begeleiding.  We werken vanuit het hier en nu en we bekijken of het verleden mee kan helpen om concrete stappen te zetten naar een “Zinvol” leven. De kijk op het leven krijgt een nieuwe invalshoek.

Voor wie interesse heeft in astrologie kan ook een kijkje in de persoonlijke horoscoop bijdragen aan het geven van richting en begrip van de levensfase waar men doorgaat. 

In de titel van deze pagina staan enkele diagnoses vermeld, maar ook mensen die er behoefte aan hebben om andere levensdomeinen onder het licht te houden zijn welkom.

Voor meer uitleg kan je mij best contacteren via "contact" van deze website.

HH 1973.jpg